Társkereső blog / A sikeres társkeresés három lépésben! Hogyan kezdjünk neki a társkeresésnek?

A sikeres társkeresés három lépésben

Ismerjük meg önmagunkat!

Ismerd meg önmagad!

Az alcímben tett kijelentés a témával sűrűn foglalkozók számára talán már klisének tűnik, azonban ennek a kijelentésnek adhatunk egy többlet jelentést is: Ne akarjunk mások lenni, vagy másnak látszani! Nem feltétlenül kell megfelelni minden társadalmi elvárásnak, vagy bármilyen közösségnek, csak azért, hogy megtaláljuk társunkat. Sokan filozofálnak arról, hogy a fiatalok, főleg serdülők, legyenek önmaguk, vagy próbáljanak megfelelni szívük választottjának. Sokszor érezhetjük úgy, hogy bizonyos tulajdonságaink nem megfelelőek. Ezeket természetesen lehet javítani, fejleszteni, de az élet minden területén találkozhatunk olyan dolgokkal, amelyekben messze elmaradunk a tökéletestől. Ne felejtsük el mindig mérlegelni, hogy hol van az a határ, amikor még tudunk a tulajdonságainkon javítani, mikor nem és mikor szükségtelen.

Amennyiben olyan képet alakítottunk ki magunkról, mely nem felel meg elvárásainknak, ítéljük meg, hogy képesek vagyunk-e változtatni magunkon. Amennyiben képesek vagyunk fokozatosan elérni kitűzött céljainkat, akkor ezt tegyük is meg! Első sorban önmagunkat vizsgáljuk! Mikor tudunk magunkkal a leginkább kibékülni, mikor tudjuk önmagunknak azt mondani, hogy mindent megtettünk a lelki kiegyensúlyozottságunk és lehetséges határaink elérésének érdekében. Itt számtalan olyan dologról beszélhetünk, amit szégyellünk, nem szívesen reklámoznánk magunkat vele. Nagyjából behatárolható, hogy vannak olyan emberek, akik a testükkel, életvitelükkel, szokásaikkal nincsenek megelégedve.

Ha van elég kitartásunk, vagy már végigmentünk a fent említett rögös úton, akkor összeállt az énképünk. Az is lehet, hogy ez olyan, amit még mindig sokan negatívan ítélnek meg, vagy másként gondolkodnak róla. Nem számít! Nincs olyan szín, ami mindenkinek tetszik. A tömegeknek való megfelelés hajkurászását inkább ne válasszuk! Nem feltétlenül vezet a boldogság eléréséhez.

A sikeres társkereséshez elsősorban önmagunkkal kell tisztában lennünk. Önmagunkat kell elfogadnunk, tudnunk, hogy milyen értékeket képviselünk, mely dolgok fontosak számunkra, mit szeretnénk csinálni és miért. Ha ezekkel megvagyunk és nincsenek kétségeink, akkor hozzáláthatunk a társkereséshez.

Legyen szó online társkeresésről, vagy a valóságban történő ismerkedésről, önmagunk függvényében kell megválasztanunk partnerünket. Persze néha vonzzák egymást az ellentétek, de általában ez nem így van. Alapvetően nem szoktak egészség centrikus emberek alkoholistákkal vagy drogosokkal ismerkedni, ugyanakkor nem szeretnénk értékeket meghatározni. Most ugyan azt mondanánk, hogy biztos jobb az, ha valaki nem alkoholista, de ennek társkeresés szempontjából nincs sok jelentősége. Ha kifejezetten szeretünk bizonyos szokásokat, akkor nem biztos, hogy le kell mondanunk róluk. Nyilván akkor érhetünk el kiegyensúlyozott párkapcsolatot, ha a személységünkhöz leginkább hasonló személyt választunk társul.

Ismerjük meg partnerünket!

Próbáljuk meg élvezni a társkeresés minden percét, így az ismerkedés folyamatát is. Ami gyorsan jön, gyorsan is megy. Minél hosszabb ideig tart az ismerkedés, minél inkább megismered a társad, annál valószínűbb, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolat alakul ki köztetek.

Legyünk kitartóak!

Van egy harmadik dolog is, amely könnyen a feje tetejére állíthat mindent. Ez pedig az a tény, hogy az emberek egész életükön át változnak. Minél több tapasztalatot szerzünk az életben, minél többet tudunk, annál inkább másként értékelünk mindent, ami velünk történt addigi életünk során. Ezért előfordul, hogy értékrendünk idővel különbözővé válik választott társunkétól. Más dolgok kerülnek a fontossági sorrendünk első helyére. Persze lehet elfogadni, alkalmazkodni, de az esetek többségében ilyenkor következik be a szakítás, válás. Nagyban növeli ennek bekövetkezésének esélyét az előző lépések kihagyása.

Ha a boldog életet egy társ mellett képzeljük el, ennek a három lépésnek a kockázatait vállalnunk kell. Érdemes több emberrel megismerkedni, hiszen minden egyes találkozásból hasznos tapasztalatokat szerezhetünk. Elképzelhető, hogy egy bizonyos típusú ember, akivel először találkoztunk volna, máskor már az üdvözlő levele, vagy adatlapja láttán sem fogja felkelteni érdeklődésünket.

Ez a folyamat nem olyan bonyolult, mint ahogy első olvasatra tűnhet. Elkeseredésre semmi ok! Mindenki, aki kellőképpen kitartó, előbb vagy utóbb célba ér! Ha kételkednénk efelől, gondoljuk végig mennyi mindenen mentünk keresztül életünk során. Mennyi olyan dolog volt az életben, ami eleinte nehézséget okozott, de most már könnyedén megy. Ilyen a társkeresés is. Idővel és kitartással elérhető a siker.